چالشهای روابط خارجی اسرائیل پس از طوفان الاقصی
چالشهای روابط رژیم صهیونیستی پس ازطوفان الاقصی را باید در پنج حوزه روابط با حامیان سنتی»، «روابط با کشورهای منطقه خاورمیانه»، «روابط با سازمانهای بینالمللی»، «تعاملات با افکار عمومی بینالمللی» و «الگوی مناسبات با سازمانهای مردم نهاد» برشمرد.
گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم- دکتر هادی برهانی، استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران:
رژیم صهیونیستی پس از عملیات طوفان الاقصی در هفتم اکتبر سال گذشته (2023)، عملیات سنگین و خونینی را علیه گروه مقاومت اسلامی حماس و در واقع ساکنان باریکه غزه آغاز کرد که هنوز ادامه دارد. در این عملیات زمینی، که پس از بمباران سنگین نیروی هوایی اسرائیل انجام شد، تقریباً همه مناطق این باریکه اشغال، «پاکسازی» و سپس تخلیه شد. اینک تنها دو منطقه کریدور فیلادلفیا در مرز مصر و محور نتساریم در مرکز غزه در اشغال نیروهای نظامی صهیونیستی باقی مانده است، اما این نیروها گاه و بیگاه و به بهانه فعالیت مجدد و تمرکز مبارزان فلسطینی به این مناطق حمله کرده، مجدداً آن را تصرف کرده و نهایتاً آنجا را ترک میکنند.
اخبار و گزارشهای تجاوز نظامی به باریکه غزه و بمباران وحشیانه آن در این مدت چیزی نبود که در مرزهای مناطق تحت سیطره رژیم صهیونیستی متوقف شده و جهان از آن بی خبر بماند. جنایات رژیم در این مدت انعکاس وسیعی در جهان و کشورهای مختلف داشته و بر روابط خارجی اسرائیل تاثیر گذاشته است. در این مقاله کوتاه چالشهای اسرائیل در این رابطه مرور و تحلیل میشود.
بطور کلی میتوان چالشهای رژیم اسرائیل در حوزه روابط خارجی در این دوره را به پنج حوزه مجزا تقسیم کرد:
چالش در روابط با حامیان سنتی: روابط قوی و مستحکم اسرائیل با حامیان سنتی آن، کشورهای غربی، در این دوره تحت فشار قرار گرفت. آمریکا، به عنوان مهمترین حامی اسرائیل برای دهههای متمادی، از این تاثیرپذیری مستثنی نبود. اگر چه جو بایدن، به عنوان رئیس جمهور آمریکا وفاداری غیرمنتظرهای نسبت به اسرائیل نشان سایت شرط بندی یک بت داد، اما هم قطاران معدودی در حزب دموکرات آمریکا با او در این موضع گیری همراهی کردند. حتی معاون اول او، و کاندیدای فعلی حزب دموکرات برای منصب ریاست جمهوری، خانم کامالا هریس نیز مواضع نسبتاً متفاوتی در قبال اسرائیل اتخاذ میکند. فضای هواداران حزب و ردههای پایینتر نسبت به اسرائیل بسیار انتقادیتر است. بسیاری از آنها خواهان توقف کمکهای نظامی آمریکا به اسرائیل شدهاند و از به رسمیت شناختن فلسطین و تاسیس یک کشور مستقل فلسطینی حمایت میکند. همین فضا موجب شد «جاش شاپیرو» که نامزد معاون اولی هریس بود، به دلیل مواضع اسرائیلگرایانه شانس تصدی این منصب را از دست داده و جای خود را به فردی متعادلتر (نسبت به این مناقشه)، تیم والز، بدهد.[1]
در همین مدت زمامداران آمریکا بارها از عملکرد اسرائیل در نوار غزه انتقاد کرده و حداقل در یک مورد صادرات برخی سلاحهای آمریکایی به اسرائیل را به حالت تعلیق درآوردند. در این رابطه، موضع باقی دنیای غرب، به ویژه اتحادیه اروپا، نسبت به جنایات اسرائیل در غزه انتقادیتر و جدیتر بود. انتقادات کمیسر روابط خارجی اتحادیه اروپا، جوزف بورل، از اسرائیل آن چنان شدت و مداومت داشت که اسرائیل رسماً او را به یهودی ستیزی متهم کرد. علاوه بر این، چند کشور اروپایی، از جمله اسپانیا، ایرلند و نروژ، کشور فلسطین را به رسمیت شناختند. انگلستان نیز پس از پیروزی حزب کارگر در انتخابات اخیر صدور برخی تسلیحات به اسرائیل را متوقف کرد.
برچسب: ،